fbpx

Slaapthee – om van in slaap te vallen

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid, bovendien maakt het je een stuk fitter en vrolijker. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je last hebt van slapeloosheid kan slaapthee soms een oplossing zijn.

Bovendien, door het drinken van slaapthee elke keer voor je gaat slapen, bouw je een fijn slaapritme voor jezelf op. Hierdoor kun je elke keer makkelijker in slaap komen na het doen van je dagelijkse avond ritueel. In dit artikel laten wij gemberthee achterwege. Over die slaapthee hebben wij een apart artikel!

Slaap je echt beter van thee?

In avondthee zitten veel ingrediënten die een rustgevende en kalmerende werking hebben. Een aantal experts denken dat het drinken van slaapthee vooral werkt als een placebo-effect. Mensen denken en geloven dat deze thee slaapverwekkend is en zullen zich daardoor eerder ontspannen voelen. Er zijn ook onderzoekers die zeggen dat juist in slaapthee veel suikers zitten wat juist weer zorgt voor meer energie. Echter zijn de meningen hierover verdeeld.

Veel mensen ervaren namelijk wel echt een positief effect bij het drinken van slaapthee. De kalmerende ingrediënten in slaapthee hebben zeker een ontspannende werking. En een licht verteerbare slaapthee, in vergelijking met veel andere drankjes, een prima product voor het slapen gaan. Een kopje slaapthee is veel beter dan frisdrank, koffie of alcohol. Mocht je geen slaapthee kruiden hebben en wel een kopje thee willen, let dan goed op dat er geen cafeïne in de thee zit!

De slaapthee kruiden in slaapthee

5 theesoorten die een goede nachtrust stimuleren

Kamille

Kamille is een mild natuurlijk kalmeringsmiddel of slaap opwekkend middel. Dat komt door de ruime aanwezigheid van het antioxidant apigenin. Het vermindert angst, behandelt slapeloosheid en remt ontstekingen. Uit verschillende studies is gebleken dat mensen die regelmatig kamillethee drinken eerder in slaap vallen en minder vaak wakker worden ‘s nachts.

Valeriaanwortel

Valeriaan is een van de populairste kruiden slaapmiddelen in Europa en de Verenigde Staten. Bij regelmatig gebruik is het goed tegen slapeloosheid, stress, angst en hoofdpijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen, minder ’s nachts wakker worden en een betere slaapkwaliteit hebben. Op de lange termijn hebben ze minder last van slapeloosheid, en dat allemaal zonder bijwerkingen.

Lavendel

Lavendel kruid ruikt heerlijk en de aromatische geur werkt ontspannend. Mensen drinken lavendelthee om te ontspannen, hun zenuwen te kalmeren en als hulpmiddel om beter te slapen. Onderzoek bevestigt deze positieve werkingen. Regelmatig drinken van lavendelthee verbetert de slaapkwaliteit en vermindert angst.

Citroenmelisse

Citroenmelisse behoort tot de muntfamilie. Het aromatische kruid met citroenaroma wordt in extractvorm gebruikt bij aromatherapie, maar is ook als thee verkrijgbaar. Het wordt al eeuwenlang toegepast om stress te verminderen en slaap te verbeteren. Verschillende onderzoeken laten zien dat de symptomen van slapeloosheid verminderd wordt bij regelmatig gebruik van citroenmelisse.

Passiebloem

Hoewel het woord passie anders suggereert, hebben studies uitgewezen dat het regelmatig drinken van passiebloemthee slapeloosheid en slaapkwaliteit kan verbeteren en angst kan verlichten. In combinatie met valeriaanwortel en hop kan het de symptomen van slapeloosheid verminderen.

0 Points