fbpx

Coco-Mat Matras

Zoals ik al eerder vertelde ga ik het in mijn komende blogs vooral met jullie hebben over verschillende soorten matrassen. De matrassen waar ik het over ga hebben zijn in mijn ogen niet erg bekend. Maar om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je weet wat al je opties zijn. Daarom highlight ik in elke blogpost een ander matras. Zo blijft het overzichtelijk en kunnen jullie allemaal de juiste keuze maken. Of bekijk de beste matrassen test van 2020 even.

Vandaag ga ik het met jullie hebben over een erg bijzonder matras. Of deze bijzonderheid het matras nou per se beter maakt weet ik zo net nog niet. Maar opvallend is het zeker. En daarom ook de moeite waard om hier een blog over te schrijven. Het matras genaamd Coco-Mat is namelijk gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Denk aan paardenhaar en kokosvezels?! Klinkt allemaal vrij hippie of niet? Daarom des te leuker om dit matras even uitgebreid te onderzoeken.

Geschiedenis van het Coco-Mat matras

De oprichter van Coco-Mat is Paul Efmorfidis. Hij is een echte nature lover en gelooft dat we onszelf kunnen voorzien met alles uit de natuur. Ik moet je eerlijk zeggen dat ondanks het hoge hippie gehalte, deze fabrikant wel erg inspeelt op de hype van nu. Namelijk bewust leven om klimaatverandering een biodiversiteitsverlies tegen te gaan. In feite was deze fabrikant deze hype eigenlijk voor. Of dit er nou ook daadwerkelijk voor zorgt dat je beter slaapt vraag ik me wel af. Coco-Mat verkoopt in zijn eigen winkels en werkt dus niet met een dealernetwerk. In Nederland heeft Coco-Mat drie winkels.

In Amsterdam, Rotterdam en Arnhem. Leuk feitje: Als je met Ethihad Airways vliegt op Diamond First Class, slaap je op 1 van de matrassen van Coco-Mat. Zo is met het vliegtuig reizen toch nog een heel klein beetje milieubewust…. Maar laten we wel wezen, dit matras wordt zelf ook gewoon getransporteerd met vliegtuig, en dit gaat natuurlijk wel echt in tegen het duurzaamheidsprincipe. Je zou het zelfs een beetje hypocriet kunnen noemen..

De matrassen van Coco-Mat worden hand gemaakt in hun fabriek in Griekenland. Uiteraard is duurzaamheid voor Coco-Mat erg belangrijk. Ze hebben een recyclingpercentage van bijna 96%. En hebben een vrijwel een neutrale koolstof-voetafdruk. Ze gebruiken katoen, zeegras, wol en hout. Volgens deze fabrikant zijn ze ook actief in non- profit organisaties en leveren ze een bijdrage aan lokale gemeenschappen.

De fabrikant maakt ook andere natuurlijke producten zoals meubels en andere slaapproducten. Nog een positief punt vind ik dat Coco-Mat wereldwijd veel prijzen heeft gewonnen op het gebied van personeelsbeleid en duurzame productiemethode.

Het Coco-Mat matras review

Coco-Mat bestaat uit meerdere lagen. Laag 1 is het bed matras. Laag 2 is het Matras, gemaakt van natuurlijke stoffen en 100% metaalvrij. De natuurlatex matrassen worden gemaakt van natuurlijke materialen. Door het paardenhaar en kokosvezels biedt het matras erg goede ondersteuning. De laag van natuurlatex zorgt voor comfort. Ze bieden verschillende soorten matrassen die allemaal bestaan uit natuurlijke stoffen zoals zeegras, eucalyptus, kokosvezel, natuurlatex, cactusvezel een paardenhaar… De derde laag bestaat uit een topper matras. Hierbij kan je kiezen uit een zeegras, ganzendons, of scheerwol matras.

Klinkt nog steeds iets te alternatief in mijn oren. Maar de fabrikant heeft wel een aantal argumenten waarom je nou voor dit natuurlijke matras moet kiezen. Het eerste argument is dat met metalen veren, je alleen steun krijgt op de verbindingspunten van de veren, maar niet daartussen in. Ook zouden natuurlijke materialen geen geluid maken. En het belangrijkste argument is natuurlijk dat deze materialen veel duurzamer zijn.

Zeegras zorgt voor een positieve impact op de luchtwegen, omdat er geleidelijk jodium vrijkomt. Cactusvezels en paardenhaar zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid. De stoffen zijn wasbaar en er zit garantie op het matras. Een aantal matrassen kan je ook op beide zijden beslapen. Een hardere en een zachtere kant dus. Je kunt de matrassen niet krijgen op proef, maar je kan wel proefslapen op deze matrassen in een aantal hotels.

Matras achter in een bus

De Coco-Mat Atlas – consumentenbond

Dit matras is het enige matras van Coco-Mat wat is getest door de consumentenbond. Ik ben dus wel benieuwd wat zij over dit matras te zeggen hebben. Dit is het doorsnee matras van Coco-Mat. Dit matras is gemaakt van natuurlatex, kokosvezel en zeegras. Het matras is vrij zacht en kan aan beide zijden worden beslapen. De beschermhoes kan gewassen worden. Het matras is neutraal, dit betekend dat het niet veel warmte vasthoudt maar ook niet erg koud is.

Door al deze natuurlijke stoffen is het matras wel een heerlijke plek voor ongedierte… Namelijk huisstofmijt. De topper van het matras moet regelmatig vervangen worden omdat huisstofmijt zich er snel in vormt. Ook gaan er geruchten rond dat rupsen en larven al die paardenharen, kokosvezel en eucalyptus ook wel prettig vinden. Dit is natuurlijk geen fijn idee… en goed om over na te denken.

Prijsklasse van Coco-Mat

De prijsklasse van dit matras ligt wel erg hoog, dit kan ik me wel voorstellen, aangezien het matras handgemaakt is van natuurlijke producten en dit natuurlijk erg arbeidsintensief is en veel tijd kost. De prijzen liggen tussen de 1000 en 2000 euro.

Ik ben vrij positief over dit matras. Maar vooral omdat ik zelf wel fan ben van het concept en het erg belangrijk vindt dat fabrikanten zich focussen op duurzaamheid, met name nu, omdat het gewoon steeds belangrijker wordt. Ook over de kwaliteit van deze matrassen is men te spreken. “Je krijgt waar voor je geld” is een uitspraak die vaak gedaan wordt. Of het nou echt komt door de natuurlijke materialen dat deze matrassen als goed worden beschouwd weet ik niet. Maar het blijft een goed concept.

Ik denk dat het met dit matras echt een kwestie is van ‘het moet je liggen’. Als je het waardeert is het goed, maar als je interesses er niet liggen, no worries! Genoeg opties om uit te kiezen.

Lekker slapen!

0 Points