fbpx

Kussen wassen: hoe doe je dat? In dit artikel lees je er alles over!

kussen wassen

Een schoon kussen is essentieel voor een goede nachtrust en een hygiënische slaapomgeving. Na verloop van tijd kunnen kussens vuil, stof, zweet en lichaamsoliën verzamelen, wat kan leiden tot allergieën, geurtjes en verminderde kwaliteit van de slaap. Het wassen van kussens is een belangrijk onderdeel van het onderhoud ervan, maar het is belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet om schade te voorkomen. In dit artikel zullen we tips en instructies delen over het wassen van verschillende soorten kussens, zodat je ze fris, schoon en hygiënisch kunt houden.

Kussen Wassen? Controleer het Waslabel

Voordat je begint met het wassen van een kussen, is het belangrijk om het waslabel te controleren. Het waslabel bevat belangrijke instructies en aanbevelingen van de fabrikant over hoe je het kussen veilig kunt wassen. Het kan informatie geven over het gebruik van bepaalde wasprogramma’s, temperaturen, het type wasmiddel en andere specifieke aanwijzingen. Volg altijd de instructies op het waslabel om schade aan het kussen te voorkomen.

Synthetisch kussen schoonmaken

Synthetische kussens, zoals polyester of microvezel kussens, zijn meestal geschikt voor machinewas. Hier is een stapsgewijze gids voor het wassen van synthetische kussens:

 1. Verwijder de kussensloop en eventuele andere beschermhoezen.
 2. Controleer het waslabel en volg de aanbevolen wasinstructies.
 3. Plaats de kussens in de wasmachine, bij voorkeur twee tegelijk om een evenwichtige lading te behouden.
 4. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel en stel de machine in op een zachte cyclus met koud of lauw water.
 5. Voeg geen bleekmiddel toe, omdat dit de vezels kan beschadigen.
 6. Voer een extra spoelcyclus uit om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig worden verwijderd.
 7. Haal de kussens voorzichtig uit de wasmachine en controleer ze op eventuele zeepresten.
 8. Droog de kussens grondig in de droger op een lage of medium warmte-instelling. Voeg enkele schone tennisballen toe om klonten te voorkomen en de kussens op te kloppen.

Donzen Kussen Wassen

Donzen en veren kussens vereisen speciale zorg bij het wassen. Hier is een stapsgewijze gids voor het wassen van donzen en veren kussens:

 1. Verwijder de kussensloop en eventuele andere beschermhoezen.
 2. Controleer het waslabel en volg de aanbevolen wasinstructies. Sommige donzen kussens zijn mogelijk alleen geschikt voor professionele stomerij.
 3. Plaats de kussens in de wasmachine, bij voorkeur één tegelijk om beschadiging te voorkomen.
 4. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor dons of veren.
 5. Stel de machine in op een zachte cyclus met koud water.
 6. Voer een extra spoelcyclus uit om alle zeepresten te verwijderen.
 7. Knijp voorzichtig in de kussens om overtollig water te verwijderen, maar wring ze niet uit.
 8. Droog de kussens op een lage warmte-instelling in de droger. Voeg enkele schone tennisballen toe om klonten te voorkomen en de kussens op te kloppen. Dit proces kan enkele uren duren, aangezien het dons langzaam droogt.
 9. Controleer regelmatig of de kussens volledig droog zijn om schimmelgroei te voorkomen.

Traagschuim Kussens Wassen

Traagschuim kussens vereisen voorzichtig onderhoud, omdat ze gevoeliger zijn voor water en vocht. Het is belangrijk om het wasproces met de hand uit te voeren. Hier is een stapsgewijze gids voor het wassen van traagschuim kussens:

 1. Verwijder de kussensloop en eventuele andere beschermhoezen.
 2. Vul een grote wasbak of badkuip met lauw water en een mild, niet-agressief vloeibaar wasmiddel.
 3. Plaats het traagschuim kussen in het water en druk het voorzichtig onder om het te laten weken.
 4. Gebruik je handen om zachtjes het kussen te kneden en eventuele vlekken of vuil weg te werken.
 5. Spoel het kussen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 6. Druk voorzichtig overtollig water uit het kussen, maar wring het niet uit.
 7. Plaats het kussen op een vlakke, absorberende handdoek en laat het op natuurlijke wijze drogen. Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen, aangezien dit het traagschuim kan beschadigen.

Natuurlijke Kussens Wassen

Natuurlijke kussens, zoals katoen of wol, kunnen meestal met succes in de wasmachine worden gewassen. Hier is een stapsgewijze gids voor het wassen van natuurlijke kussens:

 1. Verwijder de kussensloop en eventuele andere beschermhoezen.
 2. Controleer het waslabel en volg de aanbevolen wasinstructies.
 3. Plaats de kussens in de wasmachine, bij voorkeur twee tegelijk om een evenwichtige lading te behouden.
 4. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel en stel de machine in op een zachte cyclus met koud of lauw water.
 5. Voeg geen bleekmiddel toe, tenzij anders aangegeven op het waslabel.
 6. Voer een extra spoelcyclus uit om alle zeepresten te verwijderen.
 7. Haal de kussens voorzichtig uit de wasmachine en controleer ze op eventuele zeepresten.
 8. Droog de kussens grondig op een lage of medium warmte-instelling in de droger. Voeg enkele schone tennisballen toe om klonten te voorkomen en de kussens op te kloppen.

Kussen reinigen – extra tips

Naast de specifieke instructies voor elk type kussen, zijn er enkele algemene tips om in gedachten te houden:

 1. Controleer het kussen zorgvuldig op eventuele beschadigingen of openingen voordat je het wast. Repareer indien nodig.
 2. Gebruik altijd een mild vloeibaar wasmiddel zonder agressieve chemicaliën of bleekmiddel.
 3. Was kussens bij voorkeur samen met een paar schone handdoeken om de belasting van de wasmachine in evenwicht te brengen.
 4. Voeg een extra spoelcyclus toe om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig worden verwijderd.
 5. Zorg ervoor dat de kussens grondig droog zijn voordat je ze weer gebruikt om schimmelgroei te voorkomen.
 6. Schud en klop de kussens regelmatig op om de vorm en veerkracht te behouden.

Kussen wassen met vulling

Als je een kussen wilt wassen dat gevuld is, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat het kussen grondig wordt gereinigd zonder de vulling te beschadigen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Controleer het waslabel: Controleer eerst het waslabel op het kussen om te zien of het wasbaar is. Het label geeft meestal aan of het kussen in de machine kan worden gewassen of dat het alleen geschikt is voor handwas.
 2. Verwijder de kussensloop: Verwijder de kussensloop, indien aanwezig, en was deze volgens de instructies op het waslabel. Dit kan meestal in de wasmachine worden gedaan.
 3. Controleer de vulling: Controleer de vulling van het kussen. Als het gevuld is met dons, veren of synthetische vezels, kan het meestal veilig in de machine worden gewassen. Als het kussen echter gevuld is met schuimrubber of een ander niet-wasbaar materiaal, moet je het kussen mogelijk naar een professionele stomerij brengen.
 4. Gebruik een mild wasmiddel: Als het kussen geschikt is voor machinewas, plaats het dan in de wasmachine en voeg een mild wasmiddel toe. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter, aangezien deze de vulling kunnen beschadigen.
 5. Selecteer een zachte cyclus: Kies een zachte cyclus en stel de machine in op een koude of lauwwarme temperatuur. Een zachte cyclus voorkomt overmatige wrijving en minimaliseert het risico op beschadiging van de vulling.
 6. Grondig spoelen en drogen: Zorg ervoor dat het kussen grondig wordt gespoeld om alle zeepresten te verwijderen. Nadat het wasprogramma is voltooid, kun je het kussen op een lage temperatuur in de droger drogen of het op een vlakke ondergrond leggen om aan de lucht te drogen. Zorg ervoor dat het kussen volledig droog is voordat je het opnieuw gebruikt om schimmelvorming te voorkomen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle kussens geschikt zijn voor machinewas. Raadpleeg altijd het waslabel en de instructies van de fabrikant voordat je het kussen gaat wassen. Als je twijfelt, is het het beste om het kussen naar een professionele stomerij te brengen voor een grondige reiniging.

Veren kussen wassen

Om een veren kussen te wassen, volg je deze stappen:

 1. Controleer het waslabel: Controleer eerst het waslabel op het kussen om te zien of het geschikt is voor machinewas of dat het alleen chemisch gereinigd mag worden. Volg de instructies op het label.
 2. Voorbereiding: Verwijder de kussensloop en eventuele kussenhoezen. Controleer het kussen op eventuele scheuren of losse naden. Indien nodig, repareer deze eerst voordat je het kussen wast.
 3. Machinewas: Als het kussen geschikt is voor machinewas, plaats het dan in een grote wasmachine. Voeg een mild wasmiddel toe dat geschikt is voor dons of veren. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de veren kan beschadigen. Selecteer een delicate cyclus met koud water.
 4. Extra spoeling: Nadat de wascyclus is voltooid, voer je een extra spoeling uit om ervoor te zorgen dat alle zeepresten worden verwijderd. Dit helpt om de veren weer pluizig te maken. Voeg geen extra wasmiddel toe tijdens deze spoeling.
 5. Drogen: Veren kussens kunnen lang duren om volledig te drogen, dus het is belangrijk om geduldig te zijn. Plaats het kussen in een droger op een lage temperatuur en voeg een paar schone tennisballen of speciale drogerballen toe. Deze helpen om de veren op te kloppen en te voorkomen dat ze aan elkaar gaan klitten. Controleer regelmatig of het kussen volledig droog is. Dit proces kan enkele uren duren.
 6. Pluizen: Nadat het kussen volledig droog is, haal het uit de droger en pluis het met je handen op. Dit helpt om de veren weer luchtig en volumineus te maken.

Belangrijk: Niet alle veren kussens kunnen veilig worden gewassen. Als het waslabel aangeeft dat het alleen chemisch gereinigd mag worden, breng het dan naar een professionele stomerij om schade te voorkomen.

Het is ook een goed idee om de wasinstructies van de fabrikant te raadplegen, omdat sommige specifieke aanbevelingen kunnen hebben voor het wassen van hun veren kussens.

Kussen in wasmachine

Het is mogelijk om een kussen in de wasmachine te wassen, maar het is belangrijk om te weten wat voor soort kussen je hebt en of het geschikt is voor machinewas. Hier is een algemene handleiding om een kussen in de wasmachine te wassen:

 1. Controleer het waslabel: Controleer eerst het waslabel op het kussen om te zien of het machinewasbaar is. Het waslabel bevat specifieke instructies en aanbevelingen voor het wassen van het kussen. Volg deze instructies zorgvuldig op.
 2. Voorbereiding: Verwijder de kussensloop en eventuele kussenhoezen. Controleer het kussen op eventuele scheuren of losse naden. Indien nodig, repareer deze eerst voordat je het kussen wast.
 3. Belading: Plaats het kussen in de wasmachine en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor het kussen om vrij te bewegen. Het is raadzaam om nog een vergelijkbaar formaat kussen toe te voegen om een evenwichtige belading te creëren.
 4. Wasmiddel: Voeg een mild vloeibaar wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de kussenvulling kan aantasten. Volg de aanbevolen dosering van het wasmiddel op de verpakking.
 5. Wascyclus: Selecteer een zachte wascyclus met koud water. Een delicate cyclus is over het algemeen het meest geschikt voor kussens. Vermijd het gebruik van hete waterstanden, aangezien dit de kussenvulling kan beschadigen.
 6. Extra spoeling: Na de wascyclus kun je een extra spoeling uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig worden verwijderd. Dit is met name belangrijk als je een gevoelige huid hebt of allergisch bent.
 7. Drogen: Het drogen van een kussen kan het beste gebeuren door het op een lage temperatuur in de droger te plaatsen. Voeg enkele schone tennisballen toe om te helpen bij het opkloppen van het kussen en het herstellen van de oorspronkelijke vorm. Controleer het kussen regelmatig om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig droogt. Het kan enige tijd duren voordat het kussen volledig droog is.

Belangrijk: Niet alle kussens kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen. Controleer altijd het waslabel en volg de specifieke instructies van de fabrikant. Als het kussen niet machinewasbaar is, kun je overwegen om het met de hand te wassen of naar een stomerij te brengen voor professionele reiniging.

Favoriete kussen Bedtwijfelaars

Matt Sleeps is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van hoogwaardige slaapproducten, waaronder matrassen en kussens. Bij Matt Sleeps vind je één Matt Sleeps kussen dat gemaakt is van traagschuim en bevat in het midden een ondersteunende laag HR schuim met een open celstructuur, waardoor het kussen goed ventileert en warmte goed afvoert. Dit zorgt voor een aangenaam slaapklimaat en voorkomt overmatig zweten tijdens het slapen. Dankzij de hogere zijkanten is het perfect voor zijslapers en rugslapers. Zodra je vanaf je rug naar je zij draait vul je de schouders goed op en vice versa. De meest mensen woelen in hun slaap van rug naar zij.

Het kussen van Matt Sleeps heeft een afneembare en wasbare hoes van tencel, die tot 40° Celsius wasbaar is. Hierdoor blijft het kussen fris en hygiënisch, ook na veelvuldig gebruik. Let wel op dat je de hoes niet in de droger stopt. Hierdoor zal de hoes krimpen. Lees goed het waslabel voor het wassen. 

Bedtwijfelaars #1
Matt Sleeps hoofdkussen
5.0
€89,00

Met het Matt Sleeps Kussen geniet je elke nacht van een diepe en herstellende slaap. Het biedt de perfecte balans tussen zachtheid en ondersteuning, waardoor je nek- en rugklachten kunt verminderen en ontspannen kunt ontwaken. Investeer in je slaapcomfort met het Matt Sleeps Kussen en ervaar het verschil dat een hoogwaardig kussen kan maken voor je algehele welzijn.

Pros:
 • Comfort: Biedt comfort en ondersteuning voor nek en hoofd.
 • Slaapkwaliteit: Dit kussen draagt bij aan een betere slaapkwaliteit.
 • Gezondheid: Zorgt voor een betere gezondheid door voorkomen van nek- en rugklachten.

Conclusie: kussen wassen

Het wassen van kussens is een belangrijk onderdeel van het onderhoud ervan om een schone en hygiënische slaapomgeving te behouden. Het volgen van de juiste instructies en het naleven van de aanbevelingen op het waslabel is essentieel om schade aan het kussen te voorkomen. Of het nu gaat om synthetische, donzen, traagschuim of natuurlijke kussens, zorgvuldige aandacht voor het wasproces zal ervoor zorgen dat je kussens fris, schoon en comfortabel blijven voor een goede nachtrust.

Winnaar consumentenbond 2023
Aanpasbare matras Matt Sleeps (beste matras 2023)

Het Matt Sleeps matras is testwinnaar van de consumentenbond. Het matras staat op de 1e plek met een 7.7. Op de website van het consumentenbond staan ruim 60 reviews over het aanpasbare Matt Sleeps matras en daarop scoort Matt 4,5 van de 5 punten. Eerder kreeg Matt ook door de Consumentenbond het predicaat 'duurzame keuze' en scoorde een 9,2 op het gebied van duurzaamheid.

Bekijk actie matt sleeps Koop direct!
0 Points