fbpx

REM Slaap

In de afgelopen artikelen is het begrip REM-slaap al vaak naar voren gekomen. Niet heel bijzonder natuurlijk aangezien de REM- slaap een van de belangrijkste en interessanste slaap fases is.  In dit artikel gaan we dieper in op de REM -slaap, wat gebeurt er precies met je lijf tijdens de REM- slaap, waar is de REM – slaap goed voor en wat zijn de kenmerken van de REM- slaap? Ook gaan we het hebben over dromen, seksueel opgewonden zijn tijdens de REM-slaap en wat een REM-slaap gedragsstoornis is. Dus wanneer je dit allemaal erg interessant lijkt, lees dan snel verder!

Wat is de REM-slaap?

De REM- slaap is één van de 5 slaapfasen die iedereen elke nacht een aantal keer meemaakt. REM staat voor “Rapid Eye Movement”. Dit houdt in, de fase tijdens je slaap waarin je ogen heel snel bewegen. Tijdens de REM- slaap bewegen je ogen dus snel, en verlammen je spieren. Bij jonge kinderen duurt de periode van de REM- slaap het langst. Het kan bijna wel meer dan de helft van de slaaptijd in beslag nemen. Bij volwassenen is de REM- slaap zo’n 20 tot 25% van de gehele slaapperiode.

Je zit over het algemeen vier à vijf keer per nacht in de REM- slaapfase. Vaak begint deze REM- slaapfase zo’n 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. De allereerste cyclus aan het begin van de nacht duurt niet zo lang. Meestal tussen de 5 en 10 minuten. Maar elke keer als er een nieuwe slaapcyclus begint, duurt de REM- slaap langer. De laatste fase van de REM- slaap kan ongeveer een uur duren. Ook is de tijd die je in de REM- slaap doorbrengt afhankelijk van verschillende psychologische factoren. Bijvoorbeeld iemand die lijdt aan depressie zal een langere tijd in de REM- slaapfase doorbrengen dan iemand zonder deze aandoening. De hersenactiviteit die plaats vindt tijdens de REM- slaap is te vergelijken met de hersenactiviteit wanneer je wakker bent.

Vroeger werd de REM- slaap de paradoxale slaap genoemd, omdat je lichaam heel rustig is terwijl je hersenen heel druk zijn. Een paradox dus.

Kenmerken van de REM- slaap

Je kunt je REM- slaap herkennen aan een aantal kenmerken:

  • Je ogen bewegen snel heen en weer
  • Je bloeddruk en lichaamstemperatuur verandert tijdens de REM- slaap
  • Je hersenactiviteit is ongeveer hetzelfde als wanneer je wakker bent
  • Je droomt veel tijdens je REM- slaap
  • Tijdens de REM- slaap verwerk je indrukken en emoties
  • Tijdens de REM- slaap ben je seksueel opgewonden
  • Alcohol vermindert de hoeveelheid REM- slaap
  • Je ademhaling kan snel en onregelmatig zijn
  • Je hartslag versnelt

Hoe kan het dat je opgewonden raakt tijdens de REM- slaap

Tijdens de REM- slaap stijgt de activiteit van het brein enorm. Hierdoor kunnen zowel mannen als vrouwen tijdens deze slaapfase opgewonden raken. Het brein heeft meer zuurstof nodig waardoor je bloed sneller gaat stromen. Dit heeft invloed op alle organen, en dus ook op je geslachtsorganen. Door de activiteit van je geslachtsorgaan raak je opgewonden in je slaap.

Opgewonden bij REM-Slaap

Functies van de REM- slaap

De REM slaap is een belangrijke factor voor het versterken en stabiliseren van het ruimtelijk en procedureel geheugen. Ook zijn er theorieën dat de REM- slaapfase erg belangrijk is voor de ontwikkeling van het menselijk brein bij peuters. Tijdens de REM slaap worden herinneringen opgeslagen, je humeur gebalanceerd en leren je hersenen ook nog eens. Een aantal studies hebben aangetoond dat als je niet genoeg REM- slaap krijgt, je je niet goed kan herinneren wat hebt geleerd voordat je gaat slapen. Ook heeft te weinig REM-slaap invloed op je emotionele en fysieke gezondheid.

REM- slaap gedragsstoornis

Bij mensen die last hebben van REM- slaap gedragsstoornis zijn de spieren tijdens de droomslaap niet of onvoldoende verlamd. Deze mensen zullen dus letterlijk hun dromen uitvoeren. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Je kan jezelf en anderen hier namelijk mee verwonden. En omdat de dromen vaak intens en gewelddadig zijn. Denk hierbij aan schoppen, slaan, trappen, springen etc.

De REM- slaap is dus een bijzondere en erg belangrijke fase in je slaapcyclus. Zorg dus altijd voor een goede slaaphygiëne en slaaproutine zodat je genoeg REM- slaap krijgt.

Dromen

REM slaap en dromen

In het stadium van de REM- slaap komen de meeste dromen voor. Vaak kan je als je in dit stadium van je slaap wakker gemaakt wordt, de droom nog goed herinneren. Beter dan als je wakker gemaakt wordt vanuit andere slaap stadium. Gemiddeld hebben we zo’n 5 tot 7 dromen per nacht. Sommige dromen duren ongeveer 5 minuten terwijl andere dromen wel 20 minuten kunnen duren. Ook kun je tijdens je dromen ook geluiden waarnemen die bij je droom horen. Het is net alsof er een film afspeelt in je hoofd.

0 Points