fbpx

Dekbed wassen? Lees Hier de beste 10 tips om je dekbed te wassen

Het wassen van een dekbed kan een uitdagende taak zijn, afhankelijk van het type dekbed en de wasinstructies die eraan zijn verbonden.

Bedtwijfelaars #1
 
 

Matt Sleeps dekbed

4 seizoenen dekbed dons wit - HEMA

Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed

4.8
4.5
3.5
€129,00
€155,00
€39,95
Pros:
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
Pros:
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Superlicht
 • Veerkrachtig
Pros:
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Voordelige prijs
Bedtwijfelaars #1

Matt Sleeps dekbed

4.8
€129,00
Pros:
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen

4 seizoenen dekbed dons wit - HEMA

4.5
€155,00
Pros:
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Superlicht
 • Veerkrachtig

Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed

3.5
€39,95
Pros:
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Voordelige prijs

Dekbed: een essentieel onderdeel van ons beddengoed

Een dekbed is een essentieel onderdeel van ons beddengoed en biedt comfort en warmte tijdens het slapen. Na verloop van tijd kan een dekbed echter vies worden en gaan ruiken, en is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Het wassen van een dekbed kan een beetje lastig zijn, vooral als het om een groot dekbed gaat. Maar met de juiste aanpak en zorgvuldigheid kun je je dekbed grondig reinigen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

1. Controleer het waslabel van het dekbed

Voordat je begint met het wassen van je dekbed, moet je altijd het waslabel controleren. Hierop vind je belangrijke informatie over de geschikte wasmethode en eventuele speciale instructies die moeten worden gevolgd. Het waslabel kan je vertellen of je dekbed machinewasbaar is of dat het chemisch gereinigd moet worden.

2. Type dekbed

Er zijn verschillende soorten dekbedden, zoals donzen dekbedden, synthetische dekbedden en dekbedden van wol. Elk type vereist een iets andere aanpak bij het wassen. Donzen dekbedden moeten bijvoorbeeld zorgvuldiger worden behandeld, terwijl synthetische dekbedden meestal gemakkelijker te wassen zijn. Zorg ervoor dat je weet welk type dekbed je hebt voordat je begint.

3. Controleer het dekbed op vlekken

Voordat je het dekbed wast, is het een goed idee om het te inspecteren op eventuele vlekken. Als je vlekken opmerkt, behandel deze dan voor met een vlekverwijderaar voordat je het dekbed in de wasmachine plaatst. Volg de instructies op de vlekverwijderaar en laat het even intrekken voordat je verder gaat met het wassen.

4. Capaciteit van de wasmachine

Zorg ervoor dat je een wasmachine hebt die groot genoeg is om het dekbed comfortabel te kunnen bevatten. Als het dekbed te groot is voor je wasmachine, kan het zijn vorm verliezen of beschadigd raken tijdens het wassen. Een wasmachine met een capaciteit van 7 kg of meer is meestal geschikt voor een standaardformaat dekbed.

5. Gebruik een mild wasmiddel voor je dekbed

Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor de stof van je dekbed. Vermijd wasmiddelen met sterke chemicaliën of bleekmiddelen, omdat deze de stof kunnen beschadigen. Volg de aanbevolen dosering op het etiket van het wasmiddel.

6. Voorbereiden op het wassen

Voordat je het dekbed in de wasmachine plaatst, moet je ervoor zorgen dat alle knopen en sluitingen gesloten zijn. Dit helpt voorkomen dat het dekbed in de wasmachine in de war raakt. Schud het dekbed ook even op om eventueel vastzittend vuil of stof te verwijderen.

7. Machinewas

Plaats het dekbed voorzichtig in de wasmachine en kies het juiste wasprogramma volgens de instructies op het waslabel. Gebruik een mild programma met een lage temperatuur. Bij twijfel kun je het beste kiezen voor een programma voor fijne was. Zorg ervoor dat je geen andere items samen met het dekbed wast, omdat dit extra belasting op de machine kan veroorzaken.

8. Spoelen en centrifugeren

Nadat het wasprogramma is voltooid, is het belangrijk om het dekbed goed uit te spoelen om alle zeepresten te verwijderen. Herhaal het spoelproces indien nodig. Daarna kun je het dekbed in de wasmachine laten centrifugeren om overtollig water te verwijderen. Wees voorzichtig bij het centrifugeren, vooral als je een donzen dekbed hebt, omdat de vulling gevoelig kan zijn.

9. Drogen van je dekbed

Het drogen van een dekbed kan wat tijd in beslag nemen, vooral als het om een dik dekbed gaat. De meeste dekbedden kunnen niet in de droger worden gedroogd, omdat ze te groot zijn of omdat de hitte de vulling kan beschadigen. Het is meestal het beste om het dekbed aan de lucht te laten drogen. Hang het op een goed geventileerde plaats of leg het plat op een droogrek. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is voordat je het terug op je bed legt, om schimmel- of geurproblemen te voorkomen.

10. Onderhoudstips voor je dekbed

Na het wassen is het belangrijk om je dekbed regelmatig op te schudden en te luchten om het fris en pluizig te houden. Je kunt ook een dekbedovertrek gebruiken om je dekbed te beschermen en schoon te houden. Lees de wasinstructies op het dekbedovertrek en was het volgens de aanbevelingen.

Bekijk hier
Beste hoofdkussens – Onze Topkeuzes – BedTwijfelaars

Beste hoofdkussens – Onze Topkeuzes

Donzen dekbed wassen

Het wassen van een donzen dekbed kan een delicate taak zijn, omdat de donsvulling gevoelig is. Hier zijn enkele stappen om een donzen dekbed op de juiste manier te wassen:

1. Controleer het waslabel

Lees zorgvuldig het waslabel op het dekbed om te zien of het geschikt is voor machinewas. Sommige donzen dekbedden kunnen alleen professioneel gereinigd worden, dus volg altijd de instructies van de fabrikant.

2. Gebruik een grote wasmachine

Als je het dekbed in de wasmachine kunt wassen, gebruik dan een grote trommel zodat het dekbed voldoende ruimte heeft om te bewegen. Hierdoor wordt de vulling gelijkmatig gereinigd.

3. Kies een mild wasmiddel

Gebruik een mild wasmiddel dat geschikt is voor donzen materialen. Vermijd bleekmiddel of wasverzachter, omdat deze de vulling kunnen beschadigen.

4. Wassen op een zachte cyclus

Selecteer een zachte wascyclus met koud of lauw water. Dit helpt om de donsvulling te beschermen.

5. Extra spoelcyclus

Voer na het wassen een extra spoelcyclus uit om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig worden uitgespoeld.

Wollen dekbed wassen

Het wassen van een wollen dekbed vereist voorzichtigheid, omdat wol gevoelig kan zijn voor krimpen en vervilten. Hier zijn enkele stappen om een wollen dekbed op de juiste manier te wassen:

1. Controleer het waslabel

Lees zorgvuldig het waslabel op het dekbed om te zien of het geschikt is voor machinewas. Sommige wollen dekbedden moeten mogelijk professioneel worden gereinigd, dus volg altijd de instructies van de fabrikant.

2. Vlekbehandeling

Behandel eventuele vlekken op het dekbed voor het wassen. Gebruik een mild wolwasmiddel en dep de vlek voorzichtig met een schone doek. Vermijd wrijven, omdat dit de vezels kan beschadigen.

3. Wassen op een zachte cyclus

Als je het dekbed in de wasmachine kunt wassen, kies dan voor een zachte cyclus met koud water. Gebruik een wolwasmiddel dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van wol.

4. Handwasoptie

Als je twijfelt over machinewas, kun je ervoor kiezen om het dekbed met de hand te wassen. Vul een badkuip of grote emmer met koud water en voeg een mild wolwasmiddel toe. Week het dekbed voorzichtig en druk het water zachtjes door de vezels. Spoel grondig uit met schoon water.

5. Zachtjes uitwringen

Wring het wollen dekbed nooit uit, omdat dit de vezels kan beschadigen. Laat het water voorzichtig uit het dekbed lopen door het op te tillen en te ondersteunen met beide handen.

Dekbed in wasmachine

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het wassen van een dekbed in de wasmachine, omdat de omvang en het gewicht van het dekbed problemen kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

1. Controleer het waslabel

Lees zorgvuldig het waslabel op het dekbed om te controleren of het geschikt is voor machinewas. Sommige dekbedden moeten mogelijk professioneel gereinigd worden.

2. Geschikte wasmachine

Zorg ervoor dat je een wasmachine hebt die groot genoeg is om het dekbed comfortabel te kunnen wassen zonder te veel samengepropt te raken. Een voorlader met een grote capaciteit is vaak de beste optie.

3. Soortelijk gewicht

Houd rekening met het soortelijk gewicht van het dekbed. Een donzen dekbed kan bijvoorbeeld lichter zijn dan een wollen dekbed, waardoor het gemakkelijker te wassen is. Een zwaarder dekbed kan meer belasting op de wasmachine leggen.

4. Gebruik een mild wasmiddel

Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor het materiaal van het dekbed. Vermijd bleekmiddel of wasverzachter, omdat deze de vulling of vezels kunnen beschadigen.

5. Kies een geschikt wasprogramma

Gebruik een delicaat of wolwasprogramma met koud of lauw water om het dekbed voorzichtig te reinigen. Vermijd hete temperaturen, aangezien dit krimp of schade kan veroorzaken.

Hoe vaak dekbed wassen

Hoe vaak je een dekbed moet wassen, hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, hygiëne en eventuele specifieke omstandigheden. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om een dekbed één tot twee keer per jaar te wassen. Dit geldt met name voor donzen dekbedden, omdat deze iets minder vaak gewassen hoeven te worden in vergelijking met dekbedden met synthetische vulling.

Als je last hebt van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, kan het vaker wassen van je dekbed nuttig zijn. Het regelmatig wassen kan helpen om allergenen, stof en huisstofmijt te verminderen, wat kan bijdragen aan een schonere en gezondere slaapomgeving.

Het is ook belangrijk om regelmatig je dekbedovertrek te wassen, bij voorkeur elke één tot twee weken, om de ophoping van vuil, zweet en huidschilfers te verminderen.

Houd er rekening mee dat sommige dekbedden speciale zorg vereisen en mogelijk alleen professioneel gereinigd moeten worden. Raadpleeg altijd het waslabel van je dekbed voor specifieke instructies met betrekking tot het wassen en onderhouden ervan.

Al met al is het wassen van je dekbed één tot twee keer per jaar een goede richtlijn, maar pas het aan op basis van je persoonlijke behoeften, dekbedtype en eventuele allergieën of gezondheidsproblemen.

Favoriete Dekbedden

Hieronder bekijk je de top 3 favoriete dekbedden van dit moment.

1. Matt Sleeps dekbed

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is het juiste dekbed. Matt Sleeps biedt een uitgebreid assortiment dekbedden dat aan al deze behoeften voldoet.

Bij Matt Sleeps kun je kiezen uit diverse materialen, zoals dons, katoen en synthetische vezels. Donsdekbedden staan bekend om hun uitstekende isolatie-eigenschappen en lichte gewicht, terwijl katoenen dekbedden ademend zijn en geschikt voor mensen met allergieën. Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk te onderhouden en vormen een betaalbaar alternatief. Welk materiaal je ook kiest, bij Matt Sleeps vind je een dekbed dat perfect bij je past.

Daarnaast biedt Matt Sleeps dekbedden met verschillende warmteklassen, zodat je kunt kiezen voor de ideale isolatie die past bij jouw persoonlijke voorkeur en het seizoen. Of je nu een warm dekbed nodig hebt voor de winter of juist een licht dekbed voor de zomer, Matt Sleeps heeft het juiste aanbod.

Bovendien houdt Matt Sleeps rekening met jouw persoonlijke voorkeuren. Je kunt kiezen uit verschillende gewichten en afmetingen, zodat je het dekbed kunt vinden dat perfect past bij jouw slaapgewoonten en bedmaat.

2. Vierseizoenen dekbed dons (wit) – HEMA

Het vierseizoenen dekbed van HEMA, gevuld met dons en verkrijgbaar in de kleur wit, is een uitstekende keuze voor een comfortabele en veelzijdige slaapervaring.

Het dekbed bestaat uit twee delen die je afzonderlijk kunt gebruiken of kunt samenvoegen voor extra warmte tijdens koudere seizoenen. Het eerste deel is geschikt voor de zomer, terwijl het tweede deel dikker is en ideaal is voor de lente en herfst. Door de delen samen te voegen, creëer je een dikker dekbed dat je warm houdt tijdens de wintermaanden.

Het dons zorgt voor een uitstekende isolatie en een heerlijk zacht gevoel. Het vierseizoenen dekbed heeft een warmteklasse 2, wat betekent dat het geschikt is voor gemiddelde warmtebehoefte en een goede balans biedt tussen warmte en ademend vermogen.

Om het dekbed fris en luchtig te houden, is het belangrijk om het regelmatig op te schudden en te luchten. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor het wassen en drogen van het dekbed.

Het vierseizoenen dekbed van HEMA in de kleur wit en gevuld met dons is een luxe en praktische keuze voor een goede nachtrust. Je kunt dit dekbed bekijken en aanschaffen via de HEMA-website of in een van hun winkels.

3. Sleep Comfy 4 Seizoenen dekbed

Het Sleep Comfy 4 Seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor een comfortabele en veelzijdige slaapervaring gedurende alle seizoenen.

Dit dekbed bestaat uit twee delen: een lichtgewicht dekbed voor de zomer en een iets dikker dekbed voor de lente en herfst. Deze delen kunnen eenvoudig aan elkaar worden bevestigd voor extra warmte tijdens de koude wintermaanden. Hierdoor kun je het dekbed aanpassen aan de temperatuur en jouw persoonlijke behoeften.

Het Sleep Comfy 4 Seizoenen dekbed is ontworpen voor comfort en is gemaakt van hoogwaardige materialen die zacht aanvoelen op de huid. Het biedt een uitstekende isolatie en een goede vochtregulatie, zodat je comfortabel kunt slapen, ongeacht het seizoen.

Dit dekbed heeft een praktische warmteklasse, waarbij het lichtgewicht dekbed geschikt is voor warme zomernachten (klasse 4) en het dikkere dekbed geschikt is voor koelere lente- en herfstnachten (klasse 3). Door de delen samen te voegen, creëer je een extra warm dekbed voor de winter (klasse 1).

Om het Sleep Comfy 4 Seizoenen dekbed fris en schoon te houden, is het raadzaam om het regelmatig te luchten en op te schudden. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor het wassen en drogen van het dekbed, zodat je er langdurig van kunt genieten.

Het Sleep Comfy 4 Seizoenen dekbed biedt comfort en veelzijdigheid voor een goede nachtrust gedurende het hele jaar. Je kunt dit dekbed vinden bij verschillende winkels en online retailers. Kies de juiste maat en geniet van een heerlijke slaapervaring met dit hoogwaardige dekbed.

Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed
3.5
€39,95

Sleep Comfy - Hotel kwaliteit dekbed met de mogelijkheid om 30 dagen proef te slapen.

Pros:
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Proefslaap periode

Conclusie: Dekbed Wassen

Het wassen van een dekbed kan even wat extra inspanning vergen, maar het is de moeite waard om je dekbed schoon en fris te houden. Door de juiste stappen te volgen en zorgvuldigheid in acht te nemen, kun je genieten van een heerlijk schone slaapomgeving.

Bedtwijfelaars #1
 
 

Matt Sleeps dekbed

4 seizoenen dekbed dons wit - HEMA

Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed

4.8
4.5
3.5
€129,00
€155,00
€39,95
Pros:
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
Pros:
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Superlicht
 • Veerkrachtig
Pros:
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Voordelige prijs
Bedtwijfelaars #1

Matt Sleeps dekbed

4.8
€129,00
Pros:
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen

4 seizoenen dekbed dons wit - HEMA

4.5
€155,00
Pros:
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Superlicht
 • Veerkrachtig

Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed

3.5
€39,95
Pros:
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Voordelige prijs
0 Points