Orthopedisch kussen (beste getest)

orthopedisch kussen


Orthopedische kussens zijn ontworpen om comfort en ondersteuning te bieden aan mensen met specifieke behoeften, zoals rug- of nekpijn, slaapstoornissen of medische aandoeningen. Deze kussens hebben een uniek ontwerp dat is afgestemd op de anatomie van het lichaam om een gezonde slaaphouding te bevorderen en de druk op de gewrichten en spieren te verminderen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op orthopedische kussens, hun voordelen, verschillende soorten en enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van het juiste kussen.

Wat is een Orthopedisch Kussen?

Een orthopedisch kussen is een kussen dat is ontworpen om de wervelkolom, nek en hoofd in een ergonomisch correcte positie te ondersteunen tijdens het slapen. Deze kussens zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen zoals traagschuim, latex of speciale schuimen die zich aanpassen aan de vorm van het lichaam en drukpunten verlichten. Orthopedische kussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zoals nekkussens, wigkussens, kniekussens en lichaamskussens, om aan verschillende behoeften te voldoen.

Voordelen van Orthopedische Kussens

Orthopedische kussens bieden verschillende voordelen voor mensen met specifieke slaapbehoeften of medische aandoeningen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Ondersteuning van de wervelkolom: Orthopedische kussens zijn ontworpen om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te behouden, waardoor een goede uitlijning wordt bevorderd en rugpijn wordt verminderd.
 2. Verlichting van nek- en schouderpijn: Door de juiste ondersteuning van de nek en het hoofd verminderen orthopedische kussens spanning en pijn in de nek- en schouderspieren.
 3. Vermindering van drukpunten: De materialen gebruikt in orthopedische kussens, zoals traagschuim, vormen zich naar de contouren van het lichaam en verminderen de druk op gevoelige punten, zoals heupen, knieën en ellebogen.
 4. Verbeterde slaapkwaliteit: Orthopedische kussens kunnen de slaapkwaliteit verbeteren door een comfortabele slaaphouding te bevorderen, snurken te verminderen en slaapstoornissen te verlichten.
 5. Geschikt voor verschillende slaaphoudingen: Orthopedische kussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die op hun zij, rug of buik slapen.

Soorten Orthopedische Kussens

Er zijn verschillende soorten orthopedische kussens die voldoen aan specifieke slaapbehoeften. Hier zijn enkele populaire varianten:

 1. Nekkussens: Deze kussens hebben een contourvorm die de natuurlijke curve van de nek ondersteunt. Ze helpen bij het verminderen van nekpijn, stijfheid en hoofdpijn.
 2. Wigkussens: Deze kussens hebben een driehoekige vorm en worden vaak gebruikt om de wervelkolom in een opwaartse positie te houden. Ze zijn nuttig voor mensen met reflux, ademhalingsproblemen of rugpijn.
 3. Kniekussens: Deze kussens worden geplaatst tussen de knieën om de druk op de heupen, knieën en onderrug te verminderen. Ze bevorderen een betere uitlijning van de wervelkolom voor zijslapers.
 4. Lichaamskussens: Deze kussens hebben een langwerpige vorm en bieden ondersteuning aan het hele lichaam. Ze zijn nuttig voor zwangere vrouwen, mensen met chronische pijn of die behoefte hebben aan extra comfort.

Overwegingen bij het kiezen van een Orthopedisch Kussen

Bij het kiezen van een orthopedisch kussen zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden:

 1. Slaaphouding: Kies een kussen dat geschikt is voor jouw slaaphouding. Bijvoorbeeld, zijslapers hebben baat bij een dikker kussen om de ruimte tussen het hoofd en de schouder op te vullen, terwijl rugslapers een dunner kussen nodig hebben om de nek niet te veel op te tillen.
 2. Materiaal: Overweeg het materiaal van het kussen, zoals traagschuim, latex of speciale schuimen. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen, zoals ondersteuning, veerkracht en temperatuurregulatie. Kies het materiaal dat het beste bij jouw behoeften past.
 3. Hoogte en stevigheid: De hoogte en stevigheid van het kussen kunnen van invloed zijn op de ondersteuning en comfort. Experimenteer met verschillende hoogtes en stevigheidsniveaus om het kussen te vinden dat het beste bij jou past.
 4. Allergieën en ademend vermogen: Als je allergieën hebt, overweeg dan hypoallergene materialen en kussens met een ademende hoes om de luchtcirculatie te bevorderen en allergenen te verminderen.
 5. Kwaliteit en duurzaamheid: Investeer in een kussen van goede kwaliteit dat lang meegaat. Controleer beoordelingen, garanties en de reputatie van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je een duurzaam kussen krijgt.

Onderhoud van Orthopedische Kussens

Om de levensduur en hygiëne van orthopedische kussens te behouden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

 1. Volg de specifieke instructies van de fabrikant voor het wassen en onderhouden van het kussen.
 2. Gebruik een kussensloop en een beschermende hoes om het kussen te beschermen tegen vuil, vlekken en allergenen.
 1. Schud en klop het kussen regelmatig op om de vulling te herverdelen en klonten te voorkomen.
 2. Reinig eventuele vlekken met een mild reinigingsmiddel volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Vervang het kussen indien nodig, afhankelijk van de slijtage en het comfortniveau.

Conclusie

Orthopedische kussens bieden comfort en ondersteuning aan mensen met specifieke slaapbehoeften. Ze bevorderen een gezonde slaaphouding, verminderen pijn en drukpunten en verbeteren de slaapkwaliteit. Het is belangrijk om rekening te houden met jouw slaaphouding, behoeften en voorkeuren bij het kiezen van een orthopedisch kussen. Vergeet niet het onderhoud van het kussen om de levensduur en hygiëne te behouden. Met het juiste orthopedische kussen kun je genieten van een goede nachtrust en een gezonde slaapomgeving.

Matt Sleeps Review
Matt Sleeps Matras Review

Een aanpasbaar matras met 6 hardheden. Door de opbouw van het Matt Sleeps matras kun je het matras zelf harder of zachter maken en krijg je een proefperiode van 120 nachten.


0 Points

kussen wassen
Previous Article

beste kussen zijslaper 2
Next Article